Proteklog vikenda, od 19. do 21. studenoga, u Zagrebu se održao drugi posjet mobilnosti EU projekta „Ragbi za djecu“. Riječ je o projektu u kojem je Ragbi klub Dubrovnik nositelj, a projektni partneri su Ragbi klub Zagreb, Ragbi klub Ljubljana, Ragbi klub Dragon Brno i DSR SUPERKID iz Zagreba.
Domaćin ove mobilnosti bio je RK Zagreb, te im se iskreno zahvaljujemo na divnom gostoprimstvu. Članovi RK Zagreb dočekali su partnere na projektu na klupskom stadionu u Rudešu, dok su pripremali utakmicu između RK Zagreb i RK Mladost, tako da je cijelo gostovanje obilježeno pravim praktičnim primjerom organizacije utakmice. Sastanak je započeo obilaskom klupskih prostorija i terena, uz objašnjenje i prezentaciju kako se pojedini dijelovi prostora koriste za ragbi za djecu. Obzirom da klub njeguje dugogodišnju tradiciju bavljenja ragbijem klub raspolaže s muškom i ženskom svlačionicom, sanitarnim čvorom, teretanom, klupskim prostorom s kuhinjom i prostorom za druženje te vanjskim kaminom. Sve navedeno daje klubu mogućnost adekvatnog treniranja, što naravno uključuje i treninge djece, ali i uključivanje šire zajednice kroz razne aktivnosti.
Program mobilnosti nastavljen je radnim sastankom na kojem je Marko Krpan iz RK Zagreb upoznao projektne partnere s detaljima o strukturi kluba, organizaciji, načinu financiranja, treninzima i problemima s kojima se klub susreće. Tijekom više od dva sata sastanka, partneri su razmijenili iskustva i poteškoće s kojima se susreću u radu, što je ovaj sastanak učinilo vrlo produktivnim. Zajedničkim snagama napravljena je SWOT analiza RK Zagreb, a partneri su također analizirali načine poboljšanja postojećeg stanja i povećanja dugoročne održivosti klubova. Mogućnosti za buduću suradnju između klubova također su razmatrane kako bi se povećale mogućnosti; obrazovanje, mobilnost i pružanje novih mogućnosti za razvoj igrača kako bi ih se motiviralo da ostanu u ragbiju, bilo kao igrači ili kao dio organizacije i logistike kluba. RK Zagreb najvećim se dijelom oslanja na volonterski rad i solidarnost. Zaključak sastanka je da je za daljnji razvoj kluba i ragbija u Hrvatskoj općenito potrebna veća medijska potpora i bolja pokrivenost ovog sporta, kao i veći angažman matičnog saveza i potpora nadležnih.
Nakon sastanka domaćini su pripremili zajednički ručak na kojem su se partneri družili. Uspješan i produktivan dan zaključen je prisustvom ragbi utakmici između RK Zagreb i RK Mladost.