Ukoliko kao roditelj prvi put šaljete dijete na školu skijanja imate mali milijun pitanja. Razumijemo vas. Škola skijanja zahtjeva ogromnu organizaciju kako bi sve prošlo u najboljem redu. U ovom tekstu ćemo pokušati dati odgovore na najčešća pitanja.

1. korak: Odabir ski škole

Trenutno na Sljemenu postoji nekoliko ski škola, a kako bi se odlučili koja je prava za Vas, napisali smo i kratki članak na tu temu:https://www.superkid.hr/skola-skijanja-odabir/

 

2. korak: Prijava

Nakon odabira ski škole, svaka ima svoje metode i načine komuniciranja. Mi ćemo pokušati približiti svoj način rada. Nakon prijave putem web stranice, nakon što dobijete povratni mail na Vama je samo da čekate. Tjedan prije termina za koji ste se prijavili kontaktirati će Vas voditelj škole skijanja.

3. korak: Priprema

Na Vama je da do početka škole skijanja pripremite dijete. Napisali smo članak i na tu temu koji možete pronaći na:https://www.superkid.hr/skola-skijanja-priprema/

4. korak: Početak škole skijanja.

Kao što je navedeno na webu, polazak je s više lokacija po gradu. Nakon što svi koji su se prijavili potvrde polazak za taj tjedan, voditelj Vam šalje točno vrijeme polaska sa svake loakcije. Vrijeme polaska može varirati desetak minuta od termina koji su navedeni na webu. Ovisno o broju prijavljene djece po lokaciji, neke kupi bus, a neke kombi. Na Mihaljevcu, posljednjoj stanici okupljanja, sva djeca ulaze u bus te svi skupa idemo do vrha. Nakon dolaska na Sljeme (oko 9h) idemo u restoran na doručak i čaj. Doručak je u pravilu lagan kako djeci ne bi teško sjela na želudac nakon puta, a i zbog toga jer je ručak obilan i pojedu ga u slast 🙂
Nakon doručka i čaja, djeca idu na presvlačenje. Treneri su dan prije već namjestili i pripremili skije, pancerice i kacige po veličinama koje ste naveli u prijavi, u grupama po njihovom skijaškom znanju. Zato nam je i draže da djeca koriste našu opremu, koja je servisirana te adekvatna njihovom znanju te morfološkim karakteristikama.

Iako ih njihov trener to uvijek pita nakon oblačenja pancerica, slobodno napomenite djetetu da kažu ako ih žuljaju pancerice. Lako ih odmah zamjenimo, a djetetu stvaraju neugodu.

5. korak: Izlazak na stazu

Svaki trener provodi program ovisno o grupi koju vodi taj tjedan, a djeca su raspoređena po grupama ovisno o njihovom skijaškom znanju. Napredni skijaši prvi izlaze i ukoliko nitko u grupi ne kaska, već od prvog ili drugog dana su na crvenom i zelenom spustu. Djeca koja su prošlu godinu prvi put stala na skije u pravilu od trećeg ili četvrtog dana idu na crveni i zeleni spust, dok potpuni početnici prve dane provode na početku bijelog spusta. Nakon što trener procjeni da je grupa spremna, naprave prvi spust do kraja bijele staze te se sidrom penju gore.

Potpuni početnici prvi dan su najkraće na skijama, zbog adaptacije na opremu, psihološke pripreme te umora koji se javlja prvi dan.
Taj dan je rezerviran za učenje osnovnih skijaških pojmova i pozicija te metodskih vježbi privikavanja na skije (skijanje na jednoj skiji, hodanje u skijama po ravnom itd.)

Oko 12h svaki trener napravi pauzu skijanja na stazi, gdje djeca imaju vremena za igre u snijegu, pravljenje snjegovića itd.

Između 13:30 i 13:45 je povratak na presvlačenje te ručak koji nas čeka u restoranu u 14h.

oko 14:50 je polazak iz restorana prema busu te je polazak sa Sljemena oko 15h

6. korak:  Drugi, treći i četvrti dan škole skijanja

Drugi dan škole skijanja djeca su već pohvatala osnovni raspored, gdje sjede u restoranu, gdje je wc, njihove skije i pancerice itd. te puno lakše i brže ide presvlačenje i priprema.

Nakon presvlačenja svaka grupa sa svojim trenerom ide s daljnom obukom škole skijanja.

Kao i prvi dan, nakon ručka djeca imaju organizirane edukativne radionice koje provodimo u suradnji s našim partnerima. Nakon radionice djeca dobiju edukativne materijale i poklone. Radionice se održavaju prva četiri dana škole skijanja.

7. korak. Zadnji dan škole skijanja

Do zadnjeg dana djeca su već pohvatala sve ono što su učili prethodnih dana te skoro svi već s užitkom skijaju zadnji dan. Oko 13h je utrka/ogledni sat za roditelje. Treneri postave pravu stazu sa vratima, startom i ciljem te svako dijete odvozi utrku. Nažalost, zbog veće gužve na skijalištu, za vikend škole nismo u mogućnosti postaviti vrata za završnu utrku :/

Nakon utrke, idemo do žičare gdje je dodjela diploma i medalja te slikanje. Nakon toga djeca idu na presvlačenje i ručak. Neka djeca odu s roditeljima (OBAVEZNO SE JAVITI VODITELJU U TOM SLUČAJU) a neka idu s busom natrag.

Na taj način nam i završava petodnevni program škole skijanja, koji zasigurno djeci ostane kao uspomena koje se rado prisjećaju, te se sjete tog peridoda svaki put kad pogledaju na Sljeme 🙂