20190115_103852

ŠKOLA SKIJANJA – KAKO ODABRATI  ?

Zima je u punom jeku i odlučili ste da je pravo vrijeme da se Vi i Vaše dijete okušate u najzanimljivijem zimskom sportu – skijanju.

Za sve one koji nemaju iskustva sastavili smo nekoliko smjernica koje će Vas uputiti na što sve trebate obratiti pozornost prilikom odabira škole skijanja.

  • ŠKOLA SKIJANJA

Prije svega preporučamo da odaberete jednu od školi skijanja koje se nude na tržištu umjesto da sami osposobljavate dijete. Za to postoji više razloga, a najvažniji je da ćete tako olakšati djetetu proces učenja. Treneri su osposobljeni za obuku te će znati pristupiti djetetu na pravi način, a osim toga imaju iskustva i znaju bolje puteve i vježbe kojima će postići određeni cilj.

  • INDIVIDUALNI ILI GRUPNI RAD?

Iako individualni rad ima brojne prednosti (trener se može više posvetiti djetetu i ubrzati proces učenja), u ovom slučaju ipak preporučamo grupnu školu. Dijete je u grupi opuštenije, promatra ostalu djecu i fokus nije samo na njemu stoga je proces učenja manje stresan. Osim toga, dijete se socijalizira s ostalom djecom te im je učenje zabavnije.

  • SIGURNOST

Iako je skijanje za djecu relativno siguran sport u kojem su ozlijede rijetkost, sigurnost djece mora biti na prvom mjestu. U svakoj ozbiljnoj i kvalitetnoj školi skijanja djeca trebaju imati kacigu na glavi te obilježja (markere) kako bi se mogli raspoznavati na stazi, odnosno kako bi ih ostali skijaši na stazi lako uočili te bili oprezniji u njihovoj blizini.

  • OPREMA I SKI KARTA

Djeca brzo rastu stoga je bolja opcija iznajmljivati opremu nego je kupovati (barem ne prije njihove 8. – 10. godine). Provjerite je li ski oprema i ski karta uključena u cijenu škole skijanja i ima li dijete svoju opremu cijelo vrijeme tijekom trajanja obuke. Najam opreme iznosi dodatnih 10-15% cijene aranžmana, a cijena ski karte za 5 dana skijanja iznosi  između 150 – 200 kn, stoga na vrijeme izbjegnite dodatne neplanirane troškove.

  • OGLEDNI SAT

Provjerite ima li škola skijanja organiziran ogledni sat za roditelje kako bi mogli vidjeti što je dijete naučilo. Naravno, nemojte očekivati da će se dijete nakon pet dana u školi skijanja spuštati niz padinu kao profesionalac, za to su ipak potrebne godine i iskustvo.

  • TRENERI

Za trenere je prije svega bitno da su dobri pedagozi, ali provjerite i koje obrazovanje imaju, jesu li kineziolozi, imaju li iskustvo u radu s djecom itd.

  • GRUPE

Iako grupni rad ima brojne prednosti, grupe u kojima jedan trener osposobljava preko 10 djece nemaju smisla. Idealan broj djece u grupi za početnike je 4-6 djece po treneru, a u grupi za napredne 6-8 djece. Isto tako provjerite dijele li se djeca prema skijaškom znanju (da početnici nisu s naprednima i obrnuto) te da nije prevelika razlika u dobi (npr. djeca od 4 i 12 godina ne mogu biti u istoj grupi).

  • RUČAK

Provjerite što djeca imaju za ručak i gdje je on organiziran. Djeci će biti nezgodno dugo hodati u pancericama do restorana i natrag ukoliko je on predaleko.

  • LOKACIJA

Prilikom odabira škole skijanja možete birati između skijališta u Hrvatskoj ili inozemstvu. Za prvi put naša je preporuka da odaberete skijališta u Hrvatskoj – što bliže to bolje. Većini djece će to biti prvi put da se odvajaju od roditelja na cijeli dan stoga je bolje da ste što bliže.

  • CIJENA

Iako cijena nije najbitnija stavka ako gledamo sigurnost djece i kvalitetu programa, uvijek želimo dobiti ono najbolje, pogotovo kad se radi o djeci. Pogledajte različite ponude škola skijanja te usporedite što dobivate u cijeni.

Odabrali ste školu skijanja za Vaše dijete? Vrijeme je da obratite pozornost kako pripremiti dijete za prve dane u školi skijanja.

Kako pripremiti dijete za školu skijanja…→