20190115_105118
ŠKOLA SKIJANJA – KAKO PRIPREMITI DIJETE ?

Pravo je vrijeme za zimske radosti, a jedna od najomiljenijih je svakako skijanje, koje osim što je zabavno, donosi i brojne druge koristi za motorički razvoj djeteta: razvija koordinaciju, ravnotežu, aktivira sve mišiće i zglobove, a boravak na svježem planinskom zraku pridonosi jačanju imuniteta i ubrzavanju metabolizma.

Škola skijanja je za svako dijete posebno iskustvo koje će dugo pamtiti, a kako se radi o aktivnosti koja se provodi u specifičnim uvjetima, roditelji trebaju obratiti pozornost na kvalitetnu pripremu djeteta.

Ovaj članak je svojevrsni priručnik za prvi doticaj sa školom skijanja, kako bi roditeljima olakšali pripremu, trenerima omogućili kvalitetniji rad, a djetetu osigurali da sa škole skijanja ponese najljepše uspomene te nauči i zavoli tu prekrasnu aktivnost.

  • ODJEĆA

Prva stvar na koju treba obratiti pozornost je odjeća. Preporučamo da dijete bude u višeslojnoj odjeći, kako bi moglo dio odjeće skinuti radi termoregulacije. Završni sloj odjeće treba biti nepropustan za vodu i vjetar. Nemojte pretjerivati sa slojevima jer se dijete se treba moći ugodno kretati u toj odjeći.
Preporuka je dijete obući u dva ili tri sloja:

Tajice i podmajica31+EWsJPblL._SL250_

Pidžama ili trenirka dolje, a gore flis, pidžama ili majica dugih rukava ( samo ako je temperatura ispod -5)51t24Wpyx9L._SL250_ 31LStkErqQL._SL250_

Skijaška jakna i skijaške hlače ili jednodijelni skafander51cN7NthnWL._SL250_

UKOLIKO TEMPERATURE NA STAZI NISU PRENISKE, ODNOSNO TEMPERATURA NA STAZI JE POZITIVNA – DRUGI SLOJ NIJE POTREBAN.

Čarape

Preporuka je da dijete nosi vunene skijaške čarape. Ukoliko mu bude hladno za stopala neće se moći opustiti, a zbog neadekvatnih čarapa moguć je nastanak žuljeva u pancericama.

Kapa

Kapa treba biti topla i prekrivati uši, te ne bi smjela imati dodatke poput vunenih loptica – cofleka, pogotovo s gornje strane kako bi kaciga sigurnije legla na glavu. Iz istog razloga djeci ne vežite kosu u npr. visoki rep.

Rukavice

Rukavice trebaju biti nepropusne (nikako pamučne), a radi lakšeg skidanja i oblačenja preporučamo rukavice koje nemaju razdvojene prste. Ponesite i jedan rezervni par rukavica.

Ski naočale

Ski naočale prvi tjedan nisu potrebne i djeci više smetaju nego što im pomažu.

Šal

Izaberite šal koji se navuče preko glave, poput dolčevite. Šalovi koji se namataju oko vrata nezgodni su prilikom pada, a ponekad su mu i uzrok.

Obuća

Premda nisu u obući previše vremena, ona treba bit nepropusna kako bi djeca do skijališta po snijegu došla suhih nogu. Preporučamo napišite na obuću ime i prezime djeteta kako ne bi pomješali obuću s drugom djecom.

  • PROBA

Svu odjeću i obuću dijete treba isprobati prije prvog dana škole skijanja. Obucite mu svu odjeću i obuću i zatim prošetajte s njim vani kako bi dijete moglo vidjeti žulja li ga što, je li mu nešto od odjeće malo itd.

  • SPAVANJE

Cijeli dan na snijegu i svježem zraku će iscrpiti dijete, stoga je bitno da svaki dan tijekom trajanja škole skijanja ide ranije na spavanje kako bi se dovoljno naspavalo i odmorilo za sutrašnji dan. Manjak sna i odmora utjecat će na to da dijete bude nervozno i umorno.

  • DORUČAK

Put do skijališta je zavojit, stoga prije kretanja na put nemojte djetetu davati hranu od koje bi mu moglo pozliti tijekom vožnje.

  • PSIHOLOŠKA PRIPREMA

Ako dijete nije naviklo biti odvojeno od Vas cijeli dan, razgovarajte s njim nekoliko dana prije polaska, kako bi se psihički pripremilo i upoznalo s tim što ga očekuje u školi skijanja.

  • BUDITE NEPRIMJETNI

Ukoliko dođete pogledati dijete i uvjeriti se da je sve u redu, pokušajte da Vas dijete ne primjeti jer će ga to dekoncentrirati.

  • SPREMITE STVARI VEČER PRIJE

Kako bi izbjegli iznenadne situacije i paniku, sve stvari koje su potrebne za školu skijanja spremite večer prije.

  • BUDITE TOČNI

Nitko ne voli čekati, a posebno ne bus pun ostale djece…

Želimo Vam ugodno skijanje!